marți, 27 mai 2014

L-română

Nu încep niciodată să scriu pînă ce nu aud și văd  omul , cu toate amănuntele lui în fața mea. Întîi îi zic pe nume…
    
    Majoritatea oamenilor pentru a nu-și arata adevarata fata se ascunt dupa un alt nume , care le fac sa devina alt cineva, dar adevaratul el se ascunde numai in interiorul lui. Oamenii de multe ori  se ascund chiar si dupa o alta viata, ascunzindu-și  tistețea sau problemele  sale care nu doresc să le spună nimanui. Ei isi fac o lume imaginara care traiesc in ea, dar fara fericire.
    Ochii sunt oglinda sufletului fiecarui din noi. Ca sa-i vezi adevarata fata e deajuns sa te uiți in ochii lui pîtrunzind in universul sau .Viata e ca un teatru , unde noi suntem actorii ei avînd un rol și suntem impusi sa ne indeplinim soarta .
     Ion Luca Caragiale este un dramaturg  român care prin operele sale  ne face sa vedem viata altfel. Opera sa “ O scrisoare pierdută”  este o mare  capodopera.Personajele din opera data cu   niste nume amuzante  ca Agamemnon Dandanache, Zaharia Trahanache , Pristanda , ne duc  la ideea ca aceasta opera e o comedie. Aceste nume semnificînd  cîte ceva Dandanche -semnifică încurcatură , haos , Zaharia-profine de la cuvintul zahăr și Pristanda - ce provine de la un dans românesc. Știind doar numele noi am aflat cîte ceva despre personaje. Cum a spus si Caragiale “Personajele nu trebuie prezentate cu detalii multe.Asta omoară imaginea vie”
    Opera data ne reprezintă niste suprinderi a  moravurilor, a unor tipuri umane, a unor situatii neasteptate provocind  comicul .Gasirea si pierderea scrisorii dau nastere unor emotii si trairi puternice.
 “ Caragiale e omul care impinsese pana la extrem arta de a concentra si de a margini in linii elementare si expresive (…) Batranul mester inpinsese dragostea verbala pana la masuri neobisnuite ; slefuind vorbele , le redusese la rolul lor necesar in economia frazei .”
                                                       E.Lovinescu

L-română



Actorul dramatic
Opera dramatica:
specia
Regizorul
Nume de actori
Teatrul care a montat spectacolul
Vitoria Lipan
“Baltagul”
Mircea Mureșan
Margarita Lozano
Teatrul “Regina Maria”
Șeful garii
,,Steaua fara nume”
Gheorghe Urschi
Gheorghe Urschi
Teatrul “Luceafărul”
Profir
,,Vom trai si vom vedea”
Gheorghe Urschi
Alex Țurcanu
Teatrul “Luceafărul”
Nae Cațavenco
“O scrisoare pierdută”
Liviu Ciulei
Octavian Cotescu
Teatrul” Lucia Sturdza Bulandra”
Surugiul
“Chirița din Iași”
Mihai Volontir
Mihai Volontir
Teatrul,,Vasile Alexandri”din Balti

luni, 26 mai 2014

Informatica

                    Introducerea în rețele
In prezent vechiul model al unui singur calculator (mainframe) care serveste problemele de calcul ale unui sistem a fost inlocuit cu un model in care munca este facuta de un numar mare de calculatoare, care sunt utilizate separat, dar interconectate. Prin cooperarea intre calculatoare se pot realiza o multitudine de activitati:
- transferul unui fisier de la un calculator la altul;
- se poate accesa o baza de date existenta pe un alt calculator;
- se pot transmite mesaje;
- se pot utiliza resursele hardware (imprimante, scannere, plottere, etc.) si software ale unui alt calculator.
- Toate aceste calculatoare legate intre ele alcatuiesc o retea.
Ce se asteapta de la retelele de calculatoare?
O retea de calculatoare ofera o serie de avantaje. Realizarea ei este in stransa legatura si cu costurile. Din acest 959b18j motiv trebuiesc analizate si mai atent asteptarile legate de retele.
Urmatoarele motive sunt pro-retele:
- Comunicarea
- Cresterea eficientei in transferurile de date
- Scaderea costurilor in functionare
- Protejarea simpla si eficienta a datelor
- Asigurarea disponibilitatii
- Optimizarea supraincarcarii calculatorului
- Optimizarea intretinerii

Comunicare

Retelele folosesc la schimbul de informatii, la comunicare. Intr-o retea inchisa a unei firme se publica noutati la care are acces tot personalul indreptatit. Introducerea E-mail-ului ofera posibilitatea unei comunicari rapide si ieftine.

Cresterea eficientei in transferurile de date

Nu demult daca mai multe persoane lucrau la aceiasi tema se folosea transferul datelor prin intermediul dischetelor. Azi datele pot fi copiate de la un calculator la altul prin intermediul retelei. Ca alternativa datele pot fi de asemenea stocate central iar participantii pot obtine accesul la date.
In general se vorbeste despre o legatura de date. Asta inseamna de exemplu acessul la baze de date centrale al fiecarei statii legate si este scopul principal al oricarei retele.
Pot exista si baze de date distribuite, stocate pe diferite calculatoare, dar care pot fi legate astfel incat fiecarui utilizator sa-i apara ca o baza mare de date.
Eficienta retelei depinde de conceptia introducerii datelor. Cautarea si stocarea datelor trebuie sa urmeze o logica, care sa poate fi inteleasa de utilizator.

Scaderea costurilor in exploatare

Cel mai concret se explica acest lucru prin utilizarea comuna a resurselor. De exemplu se leaga o imprimanta de mare valoare care poate fi folosita de toate statiile. Se instaleaza un program nou pe un calculator central, putand fi insa folosit de toate calculatoarele legate la cel central.
Este insa destul de greu de comparat costurile hardware economisite cu cele implicate de administratie.
In general se poate vorbi despre o interconectare functionala. Asta inseamna ca resursele disponibile pot fi puse la dispozitia participantilor prin intermediul retelei. Notiunea de resursa se refera la fiecare componenta a calculatorului, de exemplu harddisk-ul, CD-ROM-ul sau imprimanta. Aceste resurse pot fi date in folosinta generala in retea.

Protectia datelor

Un motiv de neincredere a retelelor este siguranta datelor. Daca toate datele unei firme sunt introduse dupa o schema in retea, un simplu concept poate dezvolta protectia automata (de exemplu protejarea pe zone de acces). Deoarece datele sunt stocate doar pe un numar mic de calculatoare, este si mai simpla actualizarea tehnologiei de protectie a datelor.

Asigurarea disponibilitatii

In cazul defectarii unor componente singulare reteaua trebuie sa fie in continuare disponibila. Aceasta provacare a retelelor se extinde prin faptul ca functiile componentelor defecte sunt preluate de alte componente. De exemplu, este important ca la defectarea unei statii de lucru, ea sa poata fi inlocuita cu un calculator cu aceleaisi programe si date.

Optimizarea supraincarcarii calculatorului

Acest aspect se refera la faptul ca un calculator supraincarcat este ajutat de unul mai putin incarcat.

Optimizarea intretinerii

Cu cat mai complexe si mai mari sunt componentele retelei, cu atat devine mai importanta detinerea de instrumente de lucru care sa permita administrarea si intretinerea usoara a retelei. Posibilitatea diagnosticarii si intretinerii la distanta a retelei faciliteaza service-ul in aceasta directie.

In cadrul unei retele fiecare calculator, mai exact, fiecare adaptor de retea, are o adresa unica, denumitaadresa de retea.
O retea de calculatoare poate fi construita utilizind ca structura de comunicatie, reteaua existenta de telefoane. In acest caz, adaptorul de retea va include un modulator pentru conversiunea semnaleor digitale furnizate de calculator in semnale telefonice si un demodulator pentru operatia inversa. Dispozitivul respectiv poarta denumirea de modem(modulator-demodulator).
In general, o structura de comunicatie este formata din linii de transmisie a semnalelor. Aceste linii pot fi:
  • cabluri cu fire torsadate;
  • cabluri coaxiale;
  • cabluri optice;
  • linii cu microunde(terestre sau prin satelit).
Cablurile cu fire torsadate sunt asemanatoare celor telefonice si asigura o capacitate de transmisie de pina la unu Mbit/s.

Cablurile coaxiale, asemanatoare celor din retelele de televiziune prin cablu, asigura o capacitate de transmisie de pina la 1 Gbit/s.

Cablul optic consta din fibre de sticla sau din plastic transparent, acoperite cu un invelis de protectie. Capacitatea de transmisie a unui cablu optic poate ajunge la valoarea de 1 Tbit/s.

Liniile cu microunde sint formate din statii de retransmisie ce operaeaza in banda de unde centimetrice. In cazul liniilor cosmice statiile respective se amplaseaza pe sateliti. Capacitatea de transmisie este de ordinul 10 Gbiti/s.

 In functie de aria de raspindire a calculatoarelor dintr-o retea, exista urmatoarele tipuri de retele:  

  • retele locale;
  • retele regionale;
  • retele globale.
 


1In retelele locale calculatoarele au o arie mica de raspindire (pina la 2 km) si deservesc o singura institutie. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile cu fire torsadate si cablurile coaxiale.

 Retelele regionale acopera aria unui oras sau a unui sector. Liniile de comunicatie se realizeaza prin cabluri coaxiale sau statii mici de transmisie/ receptie, denumite radiomodemuri.

 Retele globale acopera suprafata unei tari, suprafata unui continent sau chiar suprafata mai multor continente. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile optice si liniile cu microunde.

Avantajul principal al retelelor consta in partajarea sau utilizarea in comun a datelor, a programelor si a calculatoarelor din retea.

Tehnologii de cooperare în reţea

Resursele unei retele de calculatoare sunt echipamentele periferice, liniile de comunicatie, calculatoarele propriu-zise, fisierele, bazele de date, programele executabile.


 Numim tehnologie de cooperare modul cum este organizata functionarea in comun a calculatoarelor si programelor din retea.


In tehnologia client- server  o  sursa comuna, de exemplu, imprimanta color sau discul de mare capacitate, este gestionata de un calculator dedicat, denumit server. Calculatorul care doreste sa aiba acces la aceste resurse se numeste client.
Calculatorul care gestioneaza fisiere comune se va numi server de fisiere, iar cel care gestioneaza imprimantele- server de imprimare.
Calculatorul care gestioneaza liniile de comunicatie alte resurse comune si, posibil, asigura accesul la retele externe, se numeste server de retea.
Celelalte calculatoare din retea au caracteristici mai modeste si se numesc statii de lucru.
In tehnologia egal - la- egal functiile tuturor calculatoarelor din retea sunt identice.

Programul in curs de executie care ofera servicii se numeste program server, iar programele care apeleaza la aceste servicii se numesc programe client.        

                        Functiile unui program server:

  • asigura protectia si securitatea datelor;
  • receptioneaza si executa cererile de modificare a datelor;
  • receptioneaza cererile de citire a datelor si permite sau interzice accesul la datele respective;


Functiile unui program client:  
  • ofera utilizatorului o interfata simpla si comoda;
  • verifica si editeaza datele introduse de utilizator;
  • adreseaza cereri programului server;
  • afiseaza informatiile primite din baza de date.

Calculatorul pe care ruleaza un program server se numeste gazda.




marți, 20 mai 2014

Ed-Civică

                                              Proect de grup
                                          Librărie
1. Numele firmei -Ion Druță
2. Sloganul(deviza)-Cartea - făclia Lumii!
3.Emblema(simbolul) -
4. Misiunea firmei -Librăria “Ion Druță“ oferă oamenilor o nouă posibilitate de a se informa, studia,educa și lectura .
5. Obiectivele-Scopul librăriei este de a culege toate cărțile necesare pentru a impresiona oamenii și de a avea un venit bun.
6. Strategia - Aceste obiective se vor deșfasura cu o mare satisfactie încît cititorii vor fi impresionați de acest lăcaș al cărților.

7. Modalități de finanțare inițială-Aceste lucrări se vor desfașura cu  ajutorul banilor  care au fost culeși de la festivitatea organizată în cinstea scriitorilor basarabeni.

vineri, 16 mai 2014

Biologia

  Comportamentul  şi Importanţa arahnidelor


  Arahnidele vânează sau aşteaptă venirea unor insecte. Au ochi simpli şi diferite părţifolosite la vânat, cum ar fi coada scorpionului şi glandele producătoare de mătase alepăianjenului. Moliile şi căpuşele au capacităţi locomotorii limitate şi de aceea suglichidele unor animale sau plante. Arahnidele sunt animale solitare, cu excepţia sezonuluide împerechere, când comportamente complexe pot fi observate. Sexele sunt separate,iar femelel păzesc ouălele şi puii.
   
Arahnidele sunt în general folositoare deoarece se hrănesc cu insecte dăunătoare, iarpuţine specii de scorpioni şi păianjeni sunt periculoşi. Moliile şi căpuşele infecteazăoamenii şi animalele şi plantele domestice, răspândind astfel diverse boli.

      https://www.youtube.com/watch?v=teroGtgHqUk

                                                             Capusele

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.
Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.
Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.


Alte manifestari locale ce apar dupa muscatura de capusa includ:
- aparitia unei papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase
- aparitia unor vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Este o paralizie flasca cu evolutie ascendenta, care apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare). Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale.

Simptomele acestei paralizii includ:
- Anorexie, letargie, slabiciune musculara
- Tulburari de coordonare.
Poate sa apara si paralizia respiratorie de cauza bulbara. Simptomele se remit daca se indeparteaza capusa.









    Corpul Racu de rîu

Corpul este acoperit de o crusta alcatuita din chitina si calcar.Prezenta acestei cruste a dat denumirea de CRUSTACEE.Pe masura ce creste,racul naparleste.Crista noua se formeaza pe seama rezervei de calcar din stomac,care intareste pielea datorita calcarului se produce efervescenta).Pielea contine 2 pigmenti:albastru(care se distruge prin fierbere) si rosu. Corpul este alcatuit din doua parti:cefalotorace si abdomen. Pe cefalotorace exista: -doua perechi de antene formate din articole:una mai scurta si bifurcata,a doua mai lunga; -2 ochi compusi din mai multi ochi simpli,asezati in varful unor pedunculi cârnoși;racul vede bine in toate partile; -gura asezata ventral,prevazuta cu falci taioase; -5 perechi de picioare inegale,articulate,asezate ventral. Abdomenul,mai subtire decat cefalotoracele,este format din 7 segmente prevazute cu muschi puternici.Pe patrea ventrala a primelor 5 segmente se afla cate o pereche de picioruse mici.Al 6-lea si al 7-lea segment latit formeaza inotataoarea codala. In apa,racul inoata,indoind abdomenul si lovind apa cu inotatoarea codala.Apa este impinsa cu putere inainte,iar corpulse deplaseaza inapoi.Pe fundul apei,racul merge cu ajutorul ultimelor 4 perechi de picioare. Racul se hraneste cu animale,cu resturi de plante si cu cadrave de animale,curatind apa.Le apuca cu clestii,le taie si le aduce la gura.Este un animal omnivor. Antenele il ajuta la pipait si mirosit. In camerele branhiale,de pe laturile cefalotoracelui,formate prin indepartarea crustei de corp,se gasesc branhiile cu rol in respiratie.Branhiile sunt bogat vascularizate.Sunt prinse de baza picioarelor si continuu scaldate de apa,de unde retin oxigenul. Inima are forma pentagonala si sangele este de culoare albastra.


.