vineri, 22 mai 2015

Discurs

Discurs
“Povara bunătății noatre- o pledoare pentru rezistența neamului în numele perinității”
                                       Stimat auditoriu,
        Mă bucur că mă aflu aici în fața voastră pentru a-mi  exprima opiniile despre “ Povara bunătății noatre –o capodoperă druțiană și o pledoare pentru rezistența neamului în numele perinității”. Povara bunătății noatre este  un mare roman basarabean ce reprezintă  Basarabia într-o narațiune simbolică , cu toată istoria ei , dramele și sfîșierele interne. Această opera ofera o vastă priveliște asupra timpurilor peste are se abat necruțătoare încercările destinului.
    Fiind un scriitor cu mare renume, Ion Druță a abordat   în roman cele mai prețioase valori omenești. El ni le-a reprezentat prin oamenii Ciuturii , dar anume prin personajul principal Onache Cărăbuș.
    Onache Cărăbuș ne este prezentat  ca cel care prinde toată lumina soarelui și întreg cerul. El este un exemplu pentru toată Ciutura cît și pentru noi. Valorile care predomină la acest personaj  sunt: bunătatea , curajul, optimismul , dragostea față de patrie și de familie. Cărăbuș este cel care a fost supus unor încercări  ale vieții ca foametea, moartea Tincuței și pierderea feciorilor la război. Anume aceste necazuri l-a făcut să devină mai puternic. Viața e un dar și căt timp a trait-o Onache Cărăbuș a prețuit-o.
     Prin promovarea acestor valori, Ion Druță a vrut să ne sugereze  că viața este  formată  din lucruri bune  și rele, din bucurii și necazuri, din eșecuri și victorii pe care destinul ni le pune ca niște încercări  și noi trebue să le depășim , dînd dovadă de curaj așa cum au facut-o ciuturenii și Onache Cărăbuș.
      Mihai Cimpoi a spus” Oricare ar fi povara destinului și oricît te-ar îngenunchea , spiritual se înalță tot mai sus, aceasta-I concluzia senină de moralist , pe care o desprindem din finalul Poverei bunătății noastre, ce evocă perioada înfruntării unor mari puteri pe pămîntul Moldovei”.

                                                                 Vă mulțumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu