luni, 26 mai 2014

Informatica

                    Introducerea în rețele
In prezent vechiul model al unui singur calculator (mainframe) care serveste problemele de calcul ale unui sistem a fost inlocuit cu un model in care munca este facuta de un numar mare de calculatoare, care sunt utilizate separat, dar interconectate. Prin cooperarea intre calculatoare se pot realiza o multitudine de activitati:
- transferul unui fisier de la un calculator la altul;
- se poate accesa o baza de date existenta pe un alt calculator;
- se pot transmite mesaje;
- se pot utiliza resursele hardware (imprimante, scannere, plottere, etc.) si software ale unui alt calculator.
- Toate aceste calculatoare legate intre ele alcatuiesc o retea.
Ce se asteapta de la retelele de calculatoare?
O retea de calculatoare ofera o serie de avantaje. Realizarea ei este in stransa legatura si cu costurile. Din acest 959b18j motiv trebuiesc analizate si mai atent asteptarile legate de retele.
Urmatoarele motive sunt pro-retele:
- Comunicarea
- Cresterea eficientei in transferurile de date
- Scaderea costurilor in functionare
- Protejarea simpla si eficienta a datelor
- Asigurarea disponibilitatii
- Optimizarea supraincarcarii calculatorului
- Optimizarea intretinerii

Comunicare

Retelele folosesc la schimbul de informatii, la comunicare. Intr-o retea inchisa a unei firme se publica noutati la care are acces tot personalul indreptatit. Introducerea E-mail-ului ofera posibilitatea unei comunicari rapide si ieftine.

Cresterea eficientei in transferurile de date

Nu demult daca mai multe persoane lucrau la aceiasi tema se folosea transferul datelor prin intermediul dischetelor. Azi datele pot fi copiate de la un calculator la altul prin intermediul retelei. Ca alternativa datele pot fi de asemenea stocate central iar participantii pot obtine accesul la date.
In general se vorbeste despre o legatura de date. Asta inseamna de exemplu acessul la baze de date centrale al fiecarei statii legate si este scopul principal al oricarei retele.
Pot exista si baze de date distribuite, stocate pe diferite calculatoare, dar care pot fi legate astfel incat fiecarui utilizator sa-i apara ca o baza mare de date.
Eficienta retelei depinde de conceptia introducerii datelor. Cautarea si stocarea datelor trebuie sa urmeze o logica, care sa poate fi inteleasa de utilizator.

Scaderea costurilor in exploatare

Cel mai concret se explica acest lucru prin utilizarea comuna a resurselor. De exemplu se leaga o imprimanta de mare valoare care poate fi folosita de toate statiile. Se instaleaza un program nou pe un calculator central, putand fi insa folosit de toate calculatoarele legate la cel central.
Este insa destul de greu de comparat costurile hardware economisite cu cele implicate de administratie.
In general se poate vorbi despre o interconectare functionala. Asta inseamna ca resursele disponibile pot fi puse la dispozitia participantilor prin intermediul retelei. Notiunea de resursa se refera la fiecare componenta a calculatorului, de exemplu harddisk-ul, CD-ROM-ul sau imprimanta. Aceste resurse pot fi date in folosinta generala in retea.

Protectia datelor

Un motiv de neincredere a retelelor este siguranta datelor. Daca toate datele unei firme sunt introduse dupa o schema in retea, un simplu concept poate dezvolta protectia automata (de exemplu protejarea pe zone de acces). Deoarece datele sunt stocate doar pe un numar mic de calculatoare, este si mai simpla actualizarea tehnologiei de protectie a datelor.

Asigurarea disponibilitatii

In cazul defectarii unor componente singulare reteaua trebuie sa fie in continuare disponibila. Aceasta provacare a retelelor se extinde prin faptul ca functiile componentelor defecte sunt preluate de alte componente. De exemplu, este important ca la defectarea unei statii de lucru, ea sa poata fi inlocuita cu un calculator cu aceleaisi programe si date.

Optimizarea supraincarcarii calculatorului

Acest aspect se refera la faptul ca un calculator supraincarcat este ajutat de unul mai putin incarcat.

Optimizarea intretinerii

Cu cat mai complexe si mai mari sunt componentele retelei, cu atat devine mai importanta detinerea de instrumente de lucru care sa permita administrarea si intretinerea usoara a retelei. Posibilitatea diagnosticarii si intretinerii la distanta a retelei faciliteaza service-ul in aceasta directie.

In cadrul unei retele fiecare calculator, mai exact, fiecare adaptor de retea, are o adresa unica, denumitaadresa de retea.
O retea de calculatoare poate fi construita utilizind ca structura de comunicatie, reteaua existenta de telefoane. In acest caz, adaptorul de retea va include un modulator pentru conversiunea semnaleor digitale furnizate de calculator in semnale telefonice si un demodulator pentru operatia inversa. Dispozitivul respectiv poarta denumirea de modem(modulator-demodulator).
In general, o structura de comunicatie este formata din linii de transmisie a semnalelor. Aceste linii pot fi:
  • cabluri cu fire torsadate;
  • cabluri coaxiale;
  • cabluri optice;
  • linii cu microunde(terestre sau prin satelit).
Cablurile cu fire torsadate sunt asemanatoare celor telefonice si asigura o capacitate de transmisie de pina la unu Mbit/s.

Cablurile coaxiale, asemanatoare celor din retelele de televiziune prin cablu, asigura o capacitate de transmisie de pina la 1 Gbit/s.

Cablul optic consta din fibre de sticla sau din plastic transparent, acoperite cu un invelis de protectie. Capacitatea de transmisie a unui cablu optic poate ajunge la valoarea de 1 Tbit/s.

Liniile cu microunde sint formate din statii de retransmisie ce operaeaza in banda de unde centimetrice. In cazul liniilor cosmice statiile respective se amplaseaza pe sateliti. Capacitatea de transmisie este de ordinul 10 Gbiti/s.

 In functie de aria de raspindire a calculatoarelor dintr-o retea, exista urmatoarele tipuri de retele:  

  • retele locale;
  • retele regionale;
  • retele globale.
 


1In retelele locale calculatoarele au o arie mica de raspindire (pina la 2 km) si deservesc o singura institutie. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile cu fire torsadate si cablurile coaxiale.

 Retelele regionale acopera aria unui oras sau a unui sector. Liniile de comunicatie se realizeaza prin cabluri coaxiale sau statii mici de transmisie/ receptie, denumite radiomodemuri.

 Retele globale acopera suprafata unei tari, suprafata unui continent sau chiar suprafata mai multor continente. Ca linii de transmisie se utilizeaza cablurile optice si liniile cu microunde.

Avantajul principal al retelelor consta in partajarea sau utilizarea in comun a datelor, a programelor si a calculatoarelor din retea.

Tehnologii de cooperare în reţea

Resursele unei retele de calculatoare sunt echipamentele periferice, liniile de comunicatie, calculatoarele propriu-zise, fisierele, bazele de date, programele executabile.


 Numim tehnologie de cooperare modul cum este organizata functionarea in comun a calculatoarelor si programelor din retea.


In tehnologia client- server  o  sursa comuna, de exemplu, imprimanta color sau discul de mare capacitate, este gestionata de un calculator dedicat, denumit server. Calculatorul care doreste sa aiba acces la aceste resurse se numeste client.
Calculatorul care gestioneaza fisiere comune se va numi server de fisiere, iar cel care gestioneaza imprimantele- server de imprimare.
Calculatorul care gestioneaza liniile de comunicatie alte resurse comune si, posibil, asigura accesul la retele externe, se numeste server de retea.
Celelalte calculatoare din retea au caracteristici mai modeste si se numesc statii de lucru.
In tehnologia egal - la- egal functiile tuturor calculatoarelor din retea sunt identice.

Programul in curs de executie care ofera servicii se numeste program server, iar programele care apeleaza la aceste servicii se numesc programe client.        

                        Functiile unui program server:

  • asigura protectia si securitatea datelor;
  • receptioneaza si executa cererile de modificare a datelor;
  • receptioneaza cererile de citire a datelor si permite sau interzice accesul la datele respective;


Functiile unui program client:  
  • ofera utilizatorului o interfata simpla si comoda;
  • verifica si editeaza datele introduse de utilizator;
  • adreseaza cereri programului server;
  • afiseaza informatiile primite din baza de date.

Calculatorul pe care ruleaza un program server se numeste gazda.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu