marți, 27 mai 2014

L-română

Nu încep niciodată să scriu pînă ce nu aud și văd  omul , cu toate amănuntele lui în fața mea. Întîi îi zic pe nume…
    
    Majoritatea oamenilor pentru a nu-și arata adevarata fata se ascunt dupa un alt nume , care le fac sa devina alt cineva, dar adevaratul el se ascunde numai in interiorul lui. Oamenii de multe ori  se ascund chiar si dupa o alta viata, ascunzindu-și  tistețea sau problemele  sale care nu doresc să le spună nimanui. Ei isi fac o lume imaginara care traiesc in ea, dar fara fericire.
    Ochii sunt oglinda sufletului fiecarui din noi. Ca sa-i vezi adevarata fata e deajuns sa te uiți in ochii lui pîtrunzind in universul sau .Viata e ca un teatru , unde noi suntem actorii ei avînd un rol și suntem impusi sa ne indeplinim soarta .
     Ion Luca Caragiale este un dramaturg  român care prin operele sale  ne face sa vedem viata altfel. Opera sa “ O scrisoare pierdută”  este o mare  capodopera.Personajele din opera data cu   niste nume amuzante  ca Agamemnon Dandanache, Zaharia Trahanache , Pristanda , ne duc  la ideea ca aceasta opera e o comedie. Aceste nume semnificînd  cîte ceva Dandanche -semnifică încurcatură , haos , Zaharia-profine de la cuvintul zahăr și Pristanda - ce provine de la un dans românesc. Știind doar numele noi am aflat cîte ceva despre personaje. Cum a spus si Caragiale “Personajele nu trebuie prezentate cu detalii multe.Asta omoară imaginea vie”
    Opera data ne reprezintă niste suprinderi a  moravurilor, a unor tipuri umane, a unor situatii neasteptate provocind  comicul .Gasirea si pierderea scrisorii dau nastere unor emotii si trairi puternice.
 “ Caragiale e omul care impinsese pana la extrem arta de a concentra si de a margini in linii elementare si expresive (…) Batranul mester inpinsese dragostea verbala pana la masuri neobisnuite ; slefuind vorbele , le redusese la rolul lor necesar in economia frazei .”
                                                       E.Lovinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu