joi, 20 noiembrie 2014

Igiena aparatului auditiv, gustativ si olfactiv

Igiena  aparatului auditiv

Igiena urechilor 
se realizează prin:

- evitarea pătrunderii apei şi a săpunului în conductele auditive (în special la cei  cu perforaţii ale timpanului, cu eczeme sau cu predispoziţie la dopuri de cerumen), prin plasarea  în urechi - înainte de baie sau de spălatul pe cap - a unor tampoane de vată îmbibate în ulei şi bine stoarse;

- interzicerea scărpinatului în urechi cu unghia sau cu diverse instrumente ocazionale (beţe de chibrit, andrele de croşetat, scobitori etc.);

- respectarea măsurilor de protecţie a muncii în profesiunile cu zgomote puternice sau permanente (cazangii, artificieri, ţesătoare, telefoniste etc.) şi în cele cu schimbări bruşte de presiune - scafandri etc.);

- evitarea traumatizării urechilor prin: loviri (cu palma sau cu diferite obiecte), căderi soldate cu fracturi ale conductului sau bazei craniului, expunere îndelungată la frig, pătrunderea în conductele auditive a lichidelor fierbinţi sau  a unor corpi străini vii, ca: musculiţe, pureci, urechel-niţe etc. (care   vor fi imediat imobilizaţi prin turnarea în conduct a câtorva picături de ulei), sau inerţi (boabe de porumb, fasole sau tampoane de vată introduse prea profund şi uitate etc.);

- depistarea şi tratarea neîntârziată a afecţiunilor nazale şi nazofaringiene, cauză obişnuită a îmbolnăvirii urechii medii.

Respectând recomandările şi indicaţiile cu privire la profilaxia organelor din sfera O.R.L., evităm îmbolnăvirea acestora, care de multe ori ne produc multe neajunsuri în ceea ce priveşte starea sănătăţii noastre, indiferent de vârstă.



Pentru a asigura functionarea normala a organelor de simt, gustativ si olfactiv, trebuie respectate urmatoarele reguli igienice:

*Sa nu se consume mancaruri si bauturi prea ferbinti sau prea reci.
*Sa se evite loviturile barbiei sau nasului in timpul oricariu joc la scoalasau in alte ocazii.
*Sa se pastreze substantele chimice din locuinta in ambalaje etichetate, inlocuri sigure, si separate de alte bauturi.
*Fiecare elev este obligat sa aiba zilnic batista curata si sa o foloseascapentru stergerea corecta a nasului, sufland fiecare nara, pe rand.
*Fiecare elev sau elev este obligat sa tina batista la gura atunci candtuseste sau stranuta. Batista nu se imprumuta.
*Pentru prevenirea infectiilor nasului si mucoasei linguale, sa se evitecontactul cu persoanele care au afectiuni nazale sau ale cavitatii bucale.
*Consumarea laptelui fiert, in cazul ca laptele provine de la vanzatoripaticulari, neautorizati.In cazul organelor de simt, gustativ, si olfactiv, intervin o serie de factoride risc.
-factorii mecanici:
muscarea limbii prin lovirea barbiei este foarte periculoasa,deoarece limba se poate infecta ; loviturile nasului duc la ranirea mucoaseiolfactive.
-factorii fizici:
alimentele consumate prea fierbinti sau prea reci pot distrugepapilele gustative ; de asemenea consumul de inghetata sau sucuri reci in excesfavorizeaza aparitia guturaiuliu.
-factorii chimici:
substantele chimice acide sau causice(soda caustica, petrol,benzina, detergenti), care in mod accidental vin in contact cu mucoasa bucala,produc arsuri grave, ce duc la pierderea partiala sau totala a gustului ; mucoasaolfactiva se irita si secreta abundent in cazul in cazul cand substantele chimicesunt pulverizate.
-factorii biologici:
microorganismele patogene si ciupercile se pot localiza lanivelul nasului si limbii producand boli infectioase(guturaiul si stomatitele)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu