miercuri, 19 noiembrie 2014

Religiile lumii.

 Crestinismul
Crestinismul se bazeaza pe trei idei bine definite: nasterea, moartea si invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Pentru fiecare ramura a crestinismului, Biblia este considerata cuvantul Domnului, fiind o carte sfanta. Intre crestinism, iudaism si islam exista o raca bazata pe faptul ca toate trei sunt religii avraamice, insa fiecare considera ca detine linia directa catre Dumnezeu pe care celelalte nu o au.
1crestinism


Iudaismul
Iudeii cred ca tribul nomad al evreilor este cel ales de Dumnezeu. Iudaismul este foarte greu de adoptat, dat fiind ca ritualurile de aderare sunt in numar mare. In plus, pentru ca o persoana sa fie de religie evreica, trebuie sa se fi nascut intr-o familie de aceasta religie, adica sa poarte sangele unuia dintre cele 12 triburi ale natiei lui Israel care s-au stabilit pe teritoriul ce poarta si acum acest nume. Istoria iudaismului este impartita in trei perioade: 1. Perioada Templului din Ierusalim; 2. Perioada talmudica; 3. Perioada rabinica (din secolul al VI pana in prezent). Iudaismul ortodox contemporan s-a format pe baza miscarii fariseilor (pirushim) din perioada Macabeilor.
1iudaismul
Sikhismul
Sikhismul a luat nastere in secolul 15 era noastra, in zona Punjab din India. O religie asiatica, aceasta strange zeci de milioane de credinciosi care respecta calitatile soldatului sfant Sant Sipahi. Credinciosii trebuie sa insufleteasca si sa dobandeasca fiecare calitate a acestui sfant: sa isi controleze viciile si dorintele si sa se poata lasa in voia virtutilor prezentate in cartea sfanta Sikh – Guru Granth Sahib. Aceasta religie are o sumedenie de ritualuri speciale si de legende care se invart in jurul credintei ca Dumnezeu este numai unul si toata umanitatea este de fapt una, religiile fiind divizate de mana omului.
1Sikhismul
Confucianismul
Confucianismul este un sistem filosofic bazat pe invataturile lui Confucius. La radacinile confucianismului se afla umanismul, si fiintele umane sunt considerate o panza, acestia putand invata, creste si perfectiona prin auto-educare si auto-creatie. Aceste invataturi se invart in jurul traditiei si legii si, desi in timpul dinastiei Mao a avut loc purificarea Chinei din punct de vedere religios, milioane de chinezi inca mai practica aceasta filosofie.
1Confucianismul
Taoismul
Taoismul se axeaza mai mult pe cursul natural al lucrurilor, pe pierderea sinelui in lucru efectuat si pe observarea naturii, pe cele cinci elemente, yin si yang sau nemurire si divinatie. Taoistii se indoiesc periodic de realitatea in care traiesc si incearca sa descopere noi dimensiuni ale lumii. Ca si confucianismul, si taoismul a supravietuit purificarii religioase din China.
1Taoismul
Budismul
Budismul are la baza credinta ca suferinta se afla la baza umanitatii si ca, prin intermediul celor opt trepte budiste, aceasta poate fi eliminata, iar sufletul poate ajunge la nirvana. Budismul a luat nastere in India, insa s-a raspandit pana in China si Japonia, acolo unde este practicat si in prezent. Atat hindusii, cat si chinezii si japonezii practica budismul in conjunctie cu taoism, confucianism sau shintoism. Budismul reprezinta una dintre cele mai cunoscute si populare religii de pe glob si datorita mesajului de pace transmis si al filosofiei religioase pozitive
.1Budismul
Hinduismul
Hinduismul nu are origini cunoscute nici in prezent, prezinta o sumedenie de idei filosofice si intelectuale incluzand un numar de legi bazate pe moralitatea zilnica guvernata de karma, dharma, yoga si normele sociale. In hinduism se ofera libertatea de credinta si venerare si deci nu exista erezie, blasfemie si apostazie.
1Hinduismul
Ateismul
Desi nu este o religie in sine, ateismul atrage tot mai multi adepti care considera ca nu exista Dumnezeu sau care nu cred in existenta unui zeu. Majoritatea acelora care se considera atei sunt de fapt teisti care, desi cred intr-o zeitate, nu doresc sa adere la nicio religie care le-ar exclude pe celelalte. Ateii prefera sa ramana obiectivi si sa creada mai mult in stiinta si dovezi pertinente.
1ateism
Islamul
Islamul a devenit o religie mult mai activa decat in trecut, fiind vazuta intr-o nuanta negativa din cauza teroristilor care ameninta vestul. Cel care crede in credinta islamista este numit musulman si urmeaza cu sfintenie cuvintele Coranului, cartea sfanta a religiei. Coranul contine povesti si mitologie a genezei Islamului, legile si regulile cotidiene si sfaturi de ordin spiritual.
1Islamul
C




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu